Luktetesten. For å sjekke kvaliteten på østersen, bruker Ørjan Johannessen luktetesten. – Lukter det fersk sjø og mineraler, er det tommel opp. Minner lukten om dårlig sjøvann og råtten tang, bør du hive den med en gang, sier han I Norge sprer den seg problematisk raskt. Den er blitt observert på minst 50 steder fra Hordaland og sørover langs kysten. Med økt havtemperatur er det ventet at den vil utkonkurrere østers og blåskjell flere steder. Ønsker du deg et herremåltid, og samtidig slå et slag for den norske flatøstersen, er det bare å begynne å sanke og fråtse i vei. For gode, det er de. I all sin kjøttfulle prakt.Ørjan Johannessen står med en kasse østers foran seg på kjøkkenet – den franske Guillardeau. Han har en snerten måte å gjøre dem delikate på. Den spisse kniven føres inn i bakenden med nødvendig kraft. Han holder det skarpe skjellet i et klede for å beskytte seg, drar kniven rundt og vipper av den ene siden av skjellet.

Når østersen er åpnet ligger det ofte litt skjellrester­ igjen. Da dypper jeg østersen i en skål med lettsaltet vann, før jeg løsner muskelen fra skallet. Da er de rene og klare for å spises, forklarer Johannessen.Med kniven løsner han muskelen, og viser den fra sin beste side. Alltid fra sin beste side.Lukter du på østersen, kjenner du fort om den er bra eller dårlig. Lukter det fersk sjø og mineraler, er det tommel opp. Minner lukten om dårlig sjøvann og råtten tang, bør du hive den med en gang, sier Johannessen, som synes østersen alltid bør serveres rå.Jeg er hverken spesielt begeistret for friterte, eller posjerte østersvarianter, som en til stadighet finner på kreative restauranter, sier han. Da kjenner man jo ikke kvaliteten i østersen.

Østers tar smak etter hvor den vokser. Forhold som nok føde, og mengde inn­strømming av friskt, salt vann påvirker østersens kvalitet.Østersgale franskmenn vet å betale for forskjellene. I Norge er gradering av skalldyrs kvalitet foreløpig nytt og ukjent. Toppforhold for flatøsters finner man flere steder på Vestlandet. Samtidig finnes det dyrkere som har arbeidet for å få best mulig kvalitet på skjellene.Østersene vi får fra naboøya Bømlo er kanongode. De har en veldig mineralsk og frisk smak, forteller ­Ørjan Johannessen.Han disker opp fire forskjellige toppinger til sine nyklargjorte østers – som alle skal tygges lett før den svelges.Tips: Du må faktisk ha en østerskniv, disse selges i velassorterte fiskebutikker. Andre kniver knekker lett i møtet med det harde skallet.