Daglig leder i Ferner Jacobsen, Øyvind Hjelkrem-Haug, forteller at de ofte får besøk av kunder som har gått i pirat-fella.Det er mange som kommer til oss med kopivarer og lurer på om de er ekte.Hjelkrem-Haug forteller at mange handler det de tror er ekte vare på nett, og tror de får et godt tilbud.Dette ser vi særlig når det gjelder jakker fra Canada Goose og Parajumper, sier han.Han oppfordrer folk til å være skeptiske.Faren for å bli lurt er jo ekstra stor når man kjøper via nettet. Men man kan også bli lurt når man ser varer til lave priser i utlandet. Ser man varer til under halv pris så bør det ringe en varsellampe, mener Hjelkrem-Haug.

Han får støtte av Vedal i foreningen mot piratkopier.Forbrukerne må være kritiske til hva de kjøper!Også han mener det er spesielt stor sjanse for å bli lurt på nettet. Da har man ikke mulighet til å vurdere varen ordentlig. Det er mange som selger ting som ser ut som ekte vare, ofte brukes det bilder av originalvaren, og gjerne til en pris som bare er litt rimeligere enn originalen.For eksempel kan man finne en Canada Goose-jakke noen tusenlapper billigere. Da vil man kanskje tro at det er et lagersalg eller lignende. Og så får man en helt verdiløs jakke, som ikke har i nærheten av den samme kvaliteten. Og hvis man forsøker å reklamere, så eksisterer ofte ikke butikken man bestilte fra lenger, sier Vedal.

Slik unngår du å bli lurt på nett Norsk forening mot piratkopier, eller Norwegian Anti Counterfeit Group, har en rekke konkrete råd til deg som skal handle merkevarer på nettet: Avstå fra kjøp hvor kvalitet , pris eller salgsmetoden gjør deg mistenksom. Hvis produktet er urimelig billig i forhold til prisene i Norge , kan man anta at det ikke er ekte . Du kan også prøve å kontakte rettighetshaver for å sjekke om det er en autorisert forhandler.