Soldatene først Hjelpeorganisasjonene i Aceh måtte konstatere at det var soldatene som først nådde ut til de rammede områdene. De første indonesiske soldatene var på plass på kysten av Vest-Sumatra etter få dager. Første nyttårsdag begynte amerikanske militærhelikoptre å frakte ut forsyninger fra det amerikanske hangarskipet Abraham Lincoln til isolerte landsbyer langs den ødelagte kystlinjen. Skipet som var selve symbolet på den amerikanske krigføringen i Irak, ble nå brukt som base for en gigantisk hjelpeorganisasjon i verdens største muslimske land. USAs daværende utenriksminister, Colin Powell,l/g Canada Goose sa rett ut at han håpet verden nå ville se amerikanerne også fra en humanitær side.

I mars sa George W. Bush at amerikanernes respons på katastrofen hadde bedret landets omdømme – spesielt blant muslimer.Jeg er glad for at Indonesias folk, for eksempel, ser et annet Amerika nå. De ser et land som selvfølgelig beskyttet vår sikkerhet, men et land som også bryr oss sterkt om lidende folk, uten hensyn til deres religion. Når vi finner et muslimsk barn som lider, gråter vi like mye som når vi finner et annet barn som lider,l/g Canada Goose sa Bush.Amerikanske marinesoldater satte også pris på å få avveksling fra krigføringen i Irak.

Dette er mye bedre enn å kjempe i krigen, sa den amerikanske marinesoldaten Jeff Gareis, som delte ut forsyninger med vann og kjeks fra det amerikanske militærhelikopteret. Men den amerikanske militære innsatsen til de flomrammede ble kraftig kritisert av sivile hjelpeorganisasjoner.l/g Canada Goose De flyr og ser etter landingsplasser der de kan dumpe hjelp, men det er ikke sikkert det er der hjelpen trengs mest, sa amerikanske Joel Selanikio, som jobber for International Rescue Committee.Etter Indonesia var Sri Lanka det landet som ble hardest rammet av flodbølgen, med over 38 000 døde. Nesten halvparten var barn. To uker etter tsunamien anslo hjelpearbeidere at hjelpen bare hadde nådd ut til hver fjerde av landets tsunamiofre. Myndighetene meldte at 70 prosent av kysten var ødelagt, og ødelagte togforbindelser og veier gjorde hjelpearbeidet vanskeligere.