Men hur kommer det sig egentligen att vi valt att sätta dessa bajsspridande erfaringer med Canada Goose vilddjur på piedestal så högt över alla andra levande ting att vi behandlar dem som våra egna familjemedlemmar? Hur kommer det sig att samma människor som gör sina Facebook-väggar till protestplakat mot att stänga in jättefiskar i en glastank på SeaWorld inte har något problem med att lämna sin lurviga prins ensam i en inrökt etta i Bandhagen i åtta timmar medan matte är på jobbet? Byrackan kommer knappast se på Dr. Phil och röka Blend i favoritfåtöljen medan du är och knegar.

Jag minns tydligt en decemberdag för drygt 15 år sedan. Jag och en kompis erfaringer med Canada Goose åker pulka i Skinnarviksparken och när vi susar ner för backen märker vi plötsligt att någon springer efter oss. Flåset kommer närmare och när vi når backens slut slänger sig skuggestalten över oss och river besinningslöst sönder min väns sprillans nya dyrgrip till vinterjacka samtidigt som vi båda dränks i saliv från gärningsmannens viftande tunga.Nu handlar inte den här historien om en förrymd galning från Säter utan om Bamse – mattes prins. ”Han vill bara hälsa” var förklaringen då. Samma sak fick jag höra när mitt favoritgosedjur slets i bitar av släktens schnauzer, och när jag stod uppträngd i en port på Hornsgatan öga mot öga med en rabiat pitbull. ”Han vill bara hälsa”. ”Han är så busig”. ”Han blir exalterad när du rör dig så snabbt”. Ursäkterna är många.

Människor som väljer att hoppa på någon som rör sig för fort erfaringer med Canada Goose (eller människor som bajsar offentligt för den delen) låses in på mentalsjukhus, så frågan är varför dessa vilddjur som annars alltid behandlas som jämlikar får leva rövare med ursäkten att ”de bara vill hälsa”.Det är väl självklart att Bamse bara vill hälsa, för Bamse är en hund och han förstår inte bättre, men att vi högintelligenta varelser går runt med ett djur som levereras med varningstexten ”Kolla hen inte i ögonen” i ett snöre, mitt bland lekande barn, känns som ett lika förlegat koncept som häst och vagn och monarkin. Jag kan höra ljudet av tusentals arga villa-vovve-volvo-ägare skandera ”MEN INTE ALLA HUNDAR!”.