Veien tilbake til svensk rikspolitikk har vært lang og kronglete. På slutten av 90-tallet sto Schyman frem som alkoholiker på svensk tv etter å ha troppet opp ravende full på en kinopremiere. Etter flere tilbakefall valgte hun selv å ta pause fra ledervervet i Vänsterpartiet og skrive seg inn på en avrusningsklinikk. Tre år senere ledet hun partiet til sin høyeste topp noensinne: På målinger fikk de 15 prosent oppslutning. I 2002 holdt Schyman sin berømte Taliban-tale, der hun sammenlignet svenske menn med Taliban. I 2003 ble det avslørt at Schyman skrev av utgifter hun ikke selv hadde betalt for, på selvangivelsen. Schyman krevde avdrag for reiser, taxiutgifter, hotellregninger og annet som partiet eller Riksdagen allerede hadde betalt. Kritikken haglet, også innad i partiet. Schyman ble dømt til å betale bøter og måtte trekke seg som partileder.

Senere på året kom det frem at Schyman også hadde finansiert sin egen 50-årsdag med penger fra en stiftelse og fra partiet. Til festen på Spy Bar i Stockholm hadde hun invitert 300 gjester. Totalt måtte Schyman betale en etterskatt på 106.749 kroner. Likevel: Selv i disse årene lå Schyman skyhøyt på en årlig kåring over Sveriges mest populære kvinner.I 2003 grunnla også Schyman Feministiskt initiativ sammen med flere andre. Da hadde hun lenge frontet feminisme i Vänsterpartiet. Da møttes de akademiske radikalfeministene og de gamle kvinnesaksaktivistene. Det gikk til helvete. Gudrun fattet at de måtte ha en mye bredere feministisk bevegelse, en sånn «Her er vi kjempende mødre og hipstermenn». Hun har ikke bare født sin egen person, men født partiet på nytt, sier Stina Billinger, sjef for bærekraft i Storebrand og en uttalt feminist som ikke selv har tilknytning til FI.

Samtidig stilte hun feminisme som antitese til rasistene. Det gjorde at partiet trakk til seg mange flere.FI har antirasisme i slagordet: «Ut med rasistene, inn med feministene.»I 2004 skapte Schyman igjen furore ved å ta til orde for det som er blitt omtalt som en mannsskatt: Hun mente svenske menn kollektivt måtte ta ansvar for vold mot kvinner ved å betale en høyere skatt.Før valget i 2010 satte hun fyr på 100.000 kroner – for å få oppmerksomhet om lønnsforskjeller mellom menn og kvinner. Nå er hun altså på vei tilbake igjen, med håp om riksdagsplass, med intens jobbing rundt omkring i svenske hjem.