Vi har hatt en veldig flott tur. Folk har stått på veikanten og hilst oss, og det har vært en opplevelse fra start til mål. På grunn av logistikk og overnattingskapasitet har hestene våre ikke vært med på hele reisen fra Stenberg gård på Toten, men kun fra Hurdal, sier Stein Bentstuen, styremedlem i Akershus Dølahestlag.Fredag startet åtte dølahest-ekvipasjer fra Vestoppland Dølahestlag på reisen Eidsvolls-utsending Lauritz Weidemann gjorde i april for 200 år siden.Med på reisen følger også ei budstikke med vedtaket som alle ordførerne i Oppland fattet om grunnlovsfesting av lokaldemokrati den 14. mars i år. Dokumentet skal overleveres Stortingspresidenten, sier Bentstuen.Historisk reise Selv var Bentstuen med på hele reisen fra Toten.Vi har kjørt den gamle kongeveien som ble benyttet da Weidemann ble kjørt til Eidsvollsbygnigen. Både hester og mennesker har blitt tatt meget vel imot både på Grøna, en gammel skysstasjon på åsen over mot Hurdal som har stallen intakt, og på Hurdal Verk hvor hestene fikk stå på ridesenteret, sier Bentstuen.

Utrydningstruet rase Bentstuen er glad for at dølahestlaget fikk forespørsel om være med på turen. Vi har tatt på oss oppdraget for å promotere dølahesten, og være en del av jubileet 2014. Hesten spilte en sentral rolle i 1814 da bøndene ble pålagt å drive med transport av alle utsendingene som ble plassert og bodde på gårdene i Eidsvoll. I dag står dølahesten på rødlisten over truede husdyrraser i Norge, og det blir født under 200 føll i året, noe som er kritisk fordi man da ikke har nok påfyll til å holde en frisk rase oppegående. Vi er nå over på bevaringsavl, sier Bentstuen bekymret.Jan-Tage Rustad Engh (24) fra Nannestad var én av kuskene som søndag kjørte hesten sin, hingsten Kristian Svart (4), fra Hurdal til Eidsvollsbygningen.

Det var trivelig, men litt kjølig langs vannet. Ellers var det veldig koselig, sier han.Hvorfor ville du være med på dette?Det er for å være med å gjenskape det de drev med for 200 år siden, og for å reklamere for dølahesten. Dølahesten er en norsk nasjonal hesterase, en brukshest fra gammelt av som de brukte før traktoren kom, og jeg synes det er en pen hest, sier 24-åringen som bruker hingsten sin til avl, utstilling, tømmerkjøring og ridning.Han hadde også med hunden Bagera (3).Jeg tror det har vært veldig bra for henne. Hun har oppført seg veldig greit, sovet litt i vogna, og slappet av, smiler han.Ifølge Bentstuen har ikke turen vært særlig slitsom. Nei, ikke spesielt, vi har hatt god tid, og hatt raster underveis så det har egentlig vært mest kos, sier han.