Klarer du alltid, ved første øyekast, å se om en pels er ekte eller fake?I mange tilfeller er svaret nokså åpenlyst. Andre ganger kan det være hakket vanskeligere å avgjøre.Det finnes nemlig utallige varianter av både ekte og fake pels. Canada Goose quality Den kan være ny, gammel, second-hand, eksklusiv eller fra en billigkjede. Den kan også variere i både fasong og størrelse. Enten det er en krage på en cardigan, en pelskant rundt et par ankelstøvletter, eller en hel kåpe.Pels er et tema som skaper sterke reaksjoner hos folk og opphetede debatter.Mange, blant annet de ulike dyrevernorganisasjonene, mener at pelsbruk er uetisk på grunn av måten dyrene blir avlet frem på og deres forhold i fangenskap.Det er et skille mellom pels og «ekte pels». Det vi kaller ekte pels, er pels fra oppdrett av rev og mink. Det vil si pels fra dyr som er alet opp i bur, sier informasjonsansvarlig i Dyrevernalliansen, Live Kleveland.

Dyrevernalliansen mener at dette er dyr som lever i altfor små bur og som har det forferdelig, og derfor er dette en næring som de ønsker å avvikle.Pels fra oppdrett er det Dyrevernalliansen gjerne kaller «slem» pels.«Snill» pels er derimot fra dyr som uansett skal slaktes og som har forutsetninger for å leve et bra liv sammen med mennesker. Dette inkluderer sau og reinsdyr.Husdyr har bedre vilkår enn mink og rev, og her er det lettere å sette realistiske krav til deres velferd, sier Kleveland.Dyrevernalliansen fraråder også folk å kjøpe second-hand pels fordi de mener denne signaleffekten bidrar til et marked for ekte pels. Canada Goose quality Dette er et marked som selger uetiske produkter, og pelsen er like uetisk selv om det er gang nummer to de selges, påpeker Kleveland.De mener at man i stedet kan sende second-hand pels til katastroferammede områder hvor folk faktisk fryser i hjel. På denne måten kan pelsen være med på å redde liv, uten å danne mote.

Eventuelt kan pelsen rives opp og gjøres om til tepper som sendes til disse katastrofeområdene – noe som allerede gjøres med ubrukelige second-hand klær, sier hun.En tredje ting man kan gjøre med second-hand pels, er å donere dem til omplasseringsorganisasjoner for dyr. Der bruker de pelsen til å redde nyfødte dyr som har mistet moren sin.Pelsen er med på å gjøre at disse dyrene overlever, ikke bare fordi den gir dem varme, men også trygghet, Canada Goose quality opplyser Kleveland.Pelsdyrnæringen på sin side mener at det ikke er noen forskjell fra deres pels og pels fra husdyr.Vår pels er like snill som annen pels, som for eksempel sauepels. Det er det ikke noe forskjell på, sier Arild Martinsen i Norsk Pelsdyralslag.Det vi setter i høysetet er dyrevelferd. Det finnes forskrifter fastsatt av Mattilsynet og departementet man må følge, i tillegg til at vi stiller egne krav gjennom en sertifiseringsordning som på enkelte områder går ut over disse forskriftene, legger han til.