Ett av de absolutt beste plaggene for å holde kroppen varm når det er skikkelig kaldt ute, er en deilig dunjakke av god kvalitet. Dun, som oftest kommer fra ender og gjess, er den unike naturlige beskyttelsen som tillater fuglene å svømme i iskaldt vann, og er særdeles godt egnet til å holde på varme. Dun og fjær består nemlig av små luftkanaler, og denne luften hindrer kulden i å nå kroppen. Dun og fjær transporterer også fuktigheten vekk fra kroppen, og det er nettopp denne egenskapen som gjør at du holder deg varm og god i de kjøligste temperaturer. Selv om en skikkelig dunjakke, eller boblejakke, kan være en relativt dyr investering, vil den kunne holde seg fin og varm i mange år, så fremt du behandler den pent. Regelmessig vask kan også lønne seg, da møkk tetter igjen porene på jakken.

Møkk tetter porene på jakken din, så materialet klærne er laget av ikke vil fungere som det skal lenger. Både pustemessig og vanntettmessig, forklarer Jonas Strømberg, produktsjef for ski og sykkel på Torshov sport i Oslo, til KK.no. Ifølge Strømberg kan de fleste dunjakkevarianter vaskes i maskinen, men det er likevel viktig å ikke hive de inn der før du har sett på vaskeanvisningen.Det er veldig viktig at du ser på vaskeanvisningen inne i jakken før du vasker den i maskinen. Der står det som regel hvordan du bør rengjøre plaggene, sier Strømberg:  Man kan for eksempel legge jakken i vaskemaskinen med noen tennisballer, så dunet slås litt rundt. Og så kan man henge det ut og slå litt på det, for å få dunet til å ikke klumpe seg. Deretter bør du henge jakken opp til tørk i romtemperatur. Noen dunjakkevarianter, som for eksempel modellene fra Canada Goose, tåler ikke maskinvask og må kun sendes på rens.

 Dun er noe man bør være ganske forsiktig med. En del vanlige dunjakker kan man kanskje vaske forsiktig, men Canada Goose-jakker bør kun sendes på rens. I tillegg bør du være forsiktig når du leverer den inn, og sørge for at de på renseriet følger anvisningene på jakkelappen, har Jeffrey Leopold, daglig leder i Canada Goose Norge, tidligere uttalt til KK.no. De fleste dunjakker er laget for å tåle ekstreme temperaturer, men fuktig vær – som regn, vil trekke seg inn i stoffet og ødelegge den isolerende effekten. Dunet vil med andre ord bli tungt og ubehagelig å ha på seg. Får du jakken din våt lønner det seg derfor å henge den opp til tørk så fort som mulig. Dun tar utrolig lang tid å tørke, så hvis jakken har blitt våt bør du henge den opp i romtemperatur så fort du kan slik at den får tørket skikkelig, forklarer Leopold.