Det finnes en skog av muligheter, men noen treslag skiller seg ut.Furu og eik er mest brukt i Norge i dag. Ask, lønn, bøk, bjørk og gran benyttes også i noe grad. Gulvleverandørene peker videre på at tropiske tresorter samt valnøtt og kirsebær ser ut til å være på vei ut.Canada Goose langford De ulike tresortene har ulike tekniske egenskaper (se oversikt lenger ned i artikkelen), men den viktigste enkeltfaktoren som styrer gulvets motstandsdyktighet er overflatebehandling.

Lakk og maling beskytter mest og krever minst vedlikehold. Oljebehandling gir en varmere overflate og mer spill i treverket, men beskytter ikke like godt, sier Audun Øvrum, forsker i Norsk Treteknisk Institutt.I dag er det vanligst å oljebehandle tregulvene.Canada Goose langford I de siste årene har oljeproduktene blitt bedre og mer varierte. Dermed kan man oppnå et stort spekter av fargesjatteringer, uavhengig av tresort.Noen leverandører fører også varmebehandlede bord for økt stabilitet og en mørkere lød.

Når du velger tresort, er det en fordel å ha tenkt gjennom om hva slags overflatebehandling du vil satse på. Har du planer om å male gulvet, eventuelt å beise gulvet, er det liten grunn til å velge noe annet enn rimeligste sort.Å male et eikegulv er å kaste perler for svin, mener treforskeren.Douglasgran og eik er dyrere enn furu, mens parkett spenner over hele prisskalaen.Prisforskjellene innen hver enkelt tresort er i hovedsak et spørsmål om dimensjoner og estetiske preferanser, ikke kvalitet,Canada Goose langford sier Øvrum.Hovedregelen er: Jo lengre og bredere planker, jo høyere pris.Furuplanker kommer i dag i to sorteringer og fordeler seg i to priskategorier.Så lenge man synes det ser pent ut, er det ingen grunn til å kjøpe noe annet enn hovedkvaliteten. De tekniske egenskapene er nemlig like.