Tidligere i dag brukte Fattighuset sin Facebook-side til å spørre etter noen som kunne tenke seg å gi bort en Canada Goose-jakke.Jeg snakket med en bruker i går, som i forbindelse med datterens bursdagsfeiring sa at det hun ønsket seg aller mest, var en slik jakke. Siden jeg vet at hun aldri får råd til det, tenkte jeg å høre på vår Facebook-side, sier Fattighusets mediekontakt Christine Tetlie.Innlegget skapte heftig debatt på organisasjonens Facebook-side. «Ønske seg ei jakke på fattighuset må være greit, men ei til 7-8000 kroner…» skriver én, mens en annen er rystet og spør: «Hva med å lære barna sine at jakker varmer like bra om de ikke heter det ene eller andre?».Andre igjen forsvarer meldingen, og påpeker at barn i fattige familier bar ha like stor rett til å ønske seg dyre klær som alle andre.

 

«Hvis noen har en sånn jakke som ikke blir brukt, så la jenta få den da vel», skriver én.Og det var noen som hadde. I løpet av dagen har Fattighuset kommet i kontakt med en dame utenfor Oslo med en datter som ikke lenger bruker sin Canada Goose-jakke, og som skal sende slik at den kommer frem i tide til 14-åringens bursdagsfeiring neste uke. Jeg ser på denne saken slik at det nå er noen som blir veldig glade, sier Tetlie.Men bidrar ikke Fattighuset på denne måten til merkepresset blant ungdom?- Vi vet at det er et merkepress, og at ungdom føler seg utenfor når de ikke har det andre har. Kanskje jeg bidro til å opprette statusjaget, men det presset er der konstant i tenårene. Jeg setter ikke dette inn i en sosialpolitisk diskusjon, mitt ønske var bare å prøve å hjelpe familien, sier Tetlie.

Hun sier det var riktig å være så spesifikk i etterlysningen.Noen mener vi bare skulle spurt etter en god og varm vinterjakke, men det var ikke det hun ønsket seg. Dette er jo et symbol, et ønske om å være som alle andre, sier Tetlie.Jeg hadde ikke tenkt at det skulle bli så voldsomt, og jeg forstår at de lurer på om dette er noe Fattighuset skal bruke tiden på. Men dette er sikkert de samme menneskene som ikke skjønte at vi ikke ønsket brukte julegaver, sier Tetlie.