Noen ganger ser eller hører vi ting som egentlig ikke er viktig, men som likevel setter i sving noen tanker hos oss. Her om dagen stod det om ei dun-jakke som nå seiler opp å bli det nye inn-plagget i hovestaden. Jakka passer best i spengkulda på Finnmarksvidda – likevel er det nettopp DEN jakka svært mange urbane Oslo-folk skal ha tak i. Pussig..? – eller kanskje ikke så rart likevel…Dunjakka fra Canada Goose er uhyre populær når det nærmer seg vinter i Norge. Noen er villige til å betale tusenvis av kroner for jakka, men noen prøver å få den til en billigere penge.Forskjellen på ekte og falsk vare er nesten fem tusen kroner. Den store prisforskjellen gjør at mange vil kjøpe og selge på internett. Der kan du få kopier, men mange vet ikke at de kjøper et dårligere produkt.

Man ser det først og fremst på pelsen. I de originale blir det brukt pels fra prærieulv, men på de falske blir det ofte brukt hund. Da blir pelsen litt pistrete og fargen blir annerledes, sier Ann Kristin Aune Viken ved Ferner Jacobsen.I Fredrikstad er to menn siktet for å ha tjent over tre millioner kroner på selge kopier av falske merkeklær på internett. Vi har hatt et samarbeid med skatteetaten hvor vi blant annet har gjennomført en ransaking hjemme hos to personer. De er siktet for bokføringsbrudd og ikke ha skattet av det de har tjent på salget, sier politioverbetjent Jan Ekeberg ved Sentral etterforsking- og utlendingsenhet.

Skatteetaten tror at fokus på ulovlig netthandel og unndragelse av skatt og merverdiavgift vil gi flere anmeldelser. De følger flere aktører tett, det sier direktør i Skatt Øst, Nina Schanke Funnemark. Vi har en landsdekkende satsing der vi har fokus på netthandel. Vi følger med og observerer på nettet. I tillegg gjennomfører vi kontrollhandlinger i forhold til å vurdere om ting er oppgitt på riktig måte, om det er næringsdrivende som er registrert i riktige registre og om det er svart omsetning.