Dere kommer altså til meg. Nåvel. Når dere kommer til den infernalskebakken, da bare kjører dere på, altså, opp, gi gass, dere må opp! Det har snedd endel, men som jeg sier: Kjører man på, sitter man aldri fast. Nei.Elizabeth Skjelsvik, arkeolog på snart 80 og nærmeste nabo til Kongsseteren. Oppe i høyden, høyt hevet over resten av Oslo, på en tåkete ås av kapital og sne, nær deilig skog og vakre tjern, ligger et mytisk landskap, av overklasse, barnepiker og 4-hjulstrekkere, laftet tømmer, svømmebasseng og villaer fulle av beruset ungdom på hjemme-alenefest.HOLMENKOLLEN (HK). 371 meter over havet, Oslo, Norge. Jeg starter på 0 idet jeg går på trikken i sentrum. Det jeg vet, er at meglere sier «det er helt ut» å bo i Kollen, mens levekårsundersøkelser i år, som alltid, viser formidabletall for bydel Vestre Aker, med Holmenkollåsen. Jeg bytter til linje 1 ved Majorstuen. Jeg ser meg rundt. De ser vanlige ut. Bare litt brunere.

Og med litt flere tennisracketer enn folk i byen. Hvordan blir man preget av å komme fra Norges mest markante overklasse, de ser tross alt ned på Oslo?Og jeg har kun én ledetråd: Holmenkollen Vel. Per Balche-Barth (velleder): – Jo, jeg så de skrev at «Kollen» var ut. Men artikkelen handlet vel mer om eiendommer i de øvreprisklasser, som ikke er for den almene hop. Vanlige hus fra syv millioner og ned er ikke vanskelig å få solgt. Det er for så vidt et allrightområde, dette. Men etter Regjeringens reguleringsplan er det dessverre fritt frem for alle. Det er jo et håbløstutbyggingsprosjekt ved skibakken. Men raseringen gjelder mest for Voksenkollen Vel. I vårt vel er vi opptatt av de mer trafikaleforhold. Og tar gruserne egentlig høyde for at det er mer sne her oppe? Men du, ring Truls Astrup! Han er en urinnvåner!- PUST, ja, det er PES, Truls Astrup AAAhh?- Hva skjer med deg, Astrup?

Om jeg jogger? Jeg er på ski i MARKA, PEEES, det er deilig nå, sneen lig . . . ÅHÅ!! Jeg ble nesten påkjørt av en gal skiløper . . . Vi sees!I Dr. Holms vei venter vi på Astrup. Midt mellom de symboltunge villaene ser vi at de nyrike setter sitt preg på Åsen. De mangler jo «totalten kulturell forankring», de bygger, ifølge urinnvånerne, «hormonbehandlede hytter» eller «gatekjøkken» (funkisstil). En Paris Hilton på speed løper forbi, etterfulgt av slanke hunder og pensjonister i anorakk. Å være sportyer en nødvendighet. Man sier spøkefullt at tennisklubben er så populær at barn må meldes inn førfødselen. Fedmeepidemien har ikke kommet, men den kan komme, for ikke alle nyrike deler fascinasjonen for MARKA. De har utstyr, men holder seg visstnok mye innendørs. Men foreløpig går det godt. Menn holder til de er 80 år. På Sagene-Torshov går de i graven ved fylte 69.Astrup vinker heftig fra vinduet. Han tar oss med inn til stoltheten i stuen: en vegg av glass, utsikt:- Solen går ned 15.25 i dag. Den snur om nøyaktig fire uker. Se ut, se Langåra, Steilene.