Hva som er en dyr veske? 2.000, kanskje, sier en av jentene vi møter i lunsjen på Hamar katedralskole. Fra den andre siden av bordet i kantina protesteres det. 2.000 er ikke mye. Absolutt ikke. 10.000 – derimot – begynner å bli litt.Men det er jenter på Hamar katedralskole som har vesker som er langt dyrere enn som så. Ryktene sier at ei har veske til 16.000 kroner, som hun bruker på skolen.Det er så mye at det blir lagt merke til.Omkring oss svinser Louis Vuitton, Michael Kors og Marc Jacobs. Bildet er litt mer sammensatt enn det de nasjonale mediene har presentert fra hovedstaden de siste dagene. På Katta er det fortsatt en god del aldeles ordinære skolesekker å se, noen nøyer seg sågar med stoffnett, men den andelen som foretrekker eksklusive bæreanretninger har vokst seg overraskende stor. Uansett hvilken retning du vender blikket i katedralskolens matpause, vil du kunne se en veske av den eksklusive sorten.Rundt bordet sitter Anita Kristiansen, Julie Jensen, Elisabeth Nesset, Stine Bjørnebye, Synne Kringsjaa og Ronja Reithaug. De er 17 år gamle, går andre året på videregående, og er godt utstyrt.Anita har Michael Kors-veske til rundt 3.500 kroner.

Synne sin Louis Vuitton koster noen tusenlapper mer. Nøyaktig hvor mye er hun ikke helt sikker på, men hun vet den er dyr. 5.000-6.000, kanskje.Jeg kjøper heller noen får dyre ting enn mange billige, sier Synne.Stine Bjørnebye har en Tiger of Sweden-veske til rundt 3.000.De tre andre jentene har gjort mer nøysomme veskevalg. Sammenlagt gir de et ganske godt bilde av hvordan tilstanden er blant ungdom i Hamar. 3.500 kroner er mye, men det er en prioritering. Jeg har aldri kjent noe press fra vennene mine, eller følt at jeg må ha en dyr veske. Det er ikke sånn at det er de som har dyre ting som er kule. Men hvis du har penger, og har lyst til å kjøpe deg en dyr jakke eller veske, er det helt greit. Jeg blir litt lei av voksne som sier at vi det skaper et press for andre når vi kjøper dyre ting, men sånn er det ikke. Om du har veske til 800 eller 20.000 er det ingen som tenker over det. Det er ikke dét som betyr noe, sier Anita Kristiansen.NRK og Tv2 har skrevet mye om dyre vesker den siste uken. Det startet med et par videregåendejenter i Sandefjord. Der må de legge fra seg veskene utenfor butikken om de skal handle i matpausen. Jentene var redd de skulle bli stjålet. Det er slett ikke bare på videregående de ekstravagante veskene har gjort inntog. Også på ungdomsskolen har de i enkelte miljøer klart å danke ut ryggsekken.

Jeg tror det er flere i Oslo som bare får tingene sine av foreldrene. Alle vi har jobb, sier Anita, og samler samtykkende nikk fra hele forsamlingen. De jobber i klesbutikker og skobutikker på CC Stadion og Maxi. Når vi jobber selv, får vi mer perspektiv på hva ting koster. Jeg vet at jeg kanskje må jobbe fire vakter for å ha råd til en sånn veske. Det ligger en motivasjon i det også. Når man jobber, kan man unne seg ting, sier Elisabeth Nesset. To fluer i ett smekk, altså, arbeidserfaring og litt luksus i hverdagen. For det er ikke sånn at de tar veskene som noen selvfølge. De vet at de er ekstra fine. Det er som ei ved bordet bortenfor sier når hun hører hva det snakkes om: «Det er ikke noe vits med så dyr veske. Det blir bare yoghurtsøl nedi den uansett».