En myteBaljit Kaur er klinisk ernæringsfysiolog ved Drammen sykehus. Hun er selv vegetarianer og har skrevet artikkelen Helsefordeler og utfordringer ved vegankoster. Hun mener det er en myte at man ikke kan trene hardt og prestere bra fysisk som vegetarianer eller veganer.Det er mange eksempler på folk som trener på høyt nivå og gjør det bra. Forskning viser også at det ikke er noe problem å dekke behovet for alle næringsstoffer når man trener på toppnivå. Men om man har et 100 prosent vegant kosthold, får man ikke i seg vitamin B 12, da dette vitaminet ikke forekommer naturlig i vegetabilske matvarer. Derfor må man ta tilskudd av det eller bevisst velge matvarer som er beriket med vitamin B12, som for eksempel soyamelk, sier Kaur.

Det kan også være lurt å passe på å få i seg nok jod. Veganere som ikke bruker jodberiket salt eller spiser marine alger kan også være i fare for å utvikle mangel på jod.Andre ting å passe på, er å få i seg nok proteiner og kalorier. Proteiner får man blant annet i seg gjennom belgfrukter som bønner, linser, kikerter og erter, eller nøtter og frø. Det er også viktig å dekke kaloribehovet slik at kroppen ikke bruker protein som energikilde grunnet underskudd på kalorier. Hvis det er tilfelle vil det være lite protein igjen til kroppens oppbygging og vedlikehold av muskler, sier hun.Er det noen risikofaktorer ved vegetarisk og vegansk kosthold?Hvis ikke det er godt nok planlagt, kan man få ernæringsmangler, sier Kaur.

Hun får støtte av Susanne Gjedsted Bügel, professor ved Institut for Idræt og Ernæring ved Københavns Universitet. Bügel mener man fint kan få dekket sitt energibehov på vegetarkost. Men for å klare det, må man må tenke seg godt om og vite hva man gjør, sier Bügel.Hva med vegankost, da?Det kan være litt vanskeligere, fordi den utelukker en del produkter. Man kan få dekket proteinbehovet fra egg, ost og bønner om man er vegetarianer. For veganere er det litt vanskeligere, fordi man ikke spiser egg og ost. Derfor skal man være enda mer oppmerksom på de gode vegetabilske proteinkildene, mener hun.