Ifølge Ingun Grimstad Klepp, som er tekstilekspert og forskningsleder ved Statens institutt for forbruksforskning (SIFO), er det imidlertid ikke særlig bra å vaske dunjakken i vaskemaskinen for ofte. Du kan vaske dunjakken din, men resultatet vil ofte bli dårlig – det kan føre til at jakken blir stygg. Dun har ikke godt av å bli vasket, ei heller renses for ofte, da det reduserer dunets funksjon, og gjør den mindre varm og luftig.Det mest problematiske er kombinasjonen av dun og vanntette stoff, da disse er ekstra vanskelig å tørke.Videre forteller hun at det beste du kan gjøre for å holde dunjakken din fin, er å unngå at den blir skitten slik at du slipper å vaske den i maskinen. Derfor anbefaler jeg deg å velge en jakke med farge og utforming som kan brukes til tross for at den er skitten, sier hun.

Bruker du p-piller som prevensjonsmiddel, vet du sikkert at de kan ha en del bivirkninger. Det en del av oss imidlertid ikke er klar over, er hva slags effekt p-pillene har på huden, og ikke bare når det gjelder pigmenteringer. Kanskje har du opplevd å få brune flekker i panne eller på overleppe opp gjennom årene? I en del tilfeller kan det faktisk være p-pillene som har skylden – dette kalles gjerne melasma. Men visste du at p-pillene også påvirker huden når det gjelder akne? Og, dersom du slutter på pillene, så kan du faktisk få ganske uren hud i tiden etterpå?Det er ganske så typisk at en del kvinner får akneutbrudd rundt fire til seks måneder etter de har sluttet på p-piller, forteller hudlege Michael Zangani, ved Akademikliniken og Volvat, til KK.no. Det gjelder spesielt kvinner som har brukt østrogenholdige p-piller (eks. Loette, Yasmin), og grunnen til at kvisene kommer når du slutter på dem, er fordi østrogenet i pillene motvirker akne. EKSPERT: Michael Zangani er hudlege ved Volvat og Akademiklinikken. Akademiklinikken

Østrogen har flere funksjoner når det gjelder akne hos kvinner. Den virker både anti-inflammatorisk og motvirker talgdannelse. Dermed kan p-pillene holde akneutviklingen i sjakk, forklarer Zangani. Også Rolah Lønning, som er kosmetisk lege på BeWell klinikken og forfatter av boken «Frisk Hud», bekrefter at det er østrogennivået i p-pillene som har denne effekten.  En brå reduksjon av de kvinnelige kjønnshormonene østrogen og progesteron, som finnes i p-piller brukt mot akne, kan føre til utbrudd. Mer østrogen i forhold til testosteron gir mindre akne, men når man slutter på pillen, vil østrogennivået reduseres og effekten av testosteron igjen vise seg, forklarer hun.