Seniorforsker Ardis Storm-Mathisen ved SIFO sier det sannsynligvis er store forskjeller på hvor stort kjøpepresset er i forskjellige ungdomsmiljøer. Men mange strekker seg antagelig mot det de føler er det normale. Familier med lite penger kan strekke seg litt ekstra og prioritere ungdommen sin høyt i familieøkonomien. Kanskje kan ungdommen ha familiens dyreste jakke. Men også de som har mer enn nok penger, justerer seg.Foreldre som reiser mye, har god råd og god oversikt over trender, lar være å kjøpe til barna sine selv om de har lyst, sier Storm-Mathisen.I sin forskning har hun kommet frem til at klær kan ha noe å si for hvordan ungdom blir oppfattet blant jevnaldrende. Men det er ikke spesielt for ungdom, det er noe foreldre vet. Voksne mennesker kan henge identiteten på veldig mye annet enn klær, som jobb. Hva du kler på deg og hvilken veske du har, beskriver ikke deg. Men på ungdomsskolen er det ganske få ting, som prestasjoner på skolen, sosial omgang og klær som definerer deg.

Hun mener at ungdom egentlig ikke er noe verre enn voksne. De er kanskje bare ærligere.Ungdom viser hvem de er med klær, som person. Det gjør voksne ganske enkelt, mens ungdom ofte blir fremstilt som kravstore hvis de sier ting som at de må ha en viss type klær. Hvordan du kler deg har noe å si for hvordan du blir sett av andre på skolen.Ella og Josefine kan godt velge klær de synes er fine, men som ikke har noe dyrt merke.Man blir ofte påvirket av hva venninnen har på seg, sier Josefine.Guttene føler at de har litt mindre valgfrihet. For gutter er det enten skjorte med genser eller hettegenser, sier Fabian Strømsnes. Han går som regel for skjorte og genser.Jeg må gå i noe jeg virkelig liker. Jeg går i hettegenser, men da skal det for eksempel være Abercrombie and Fitch.

Ella Sofie Trewe prioriterte veske høyt.Jeg fikk ikke penger til konfirmasjonen, jeg fikk ting. Så da måtte jeg spare. Jeg ønsket meg penger til jul og bursdag, sier hun. Men nå har hun vesken sin.Dunjakker fra ukjente produsenter blir hengende igjen.Morten Borgersen, daglig leder av Anton Sport, anslår at dyre boblejakker til fjortisene har vært en trend de siste tre-fire årene. Fjortisene, særlig guttene, vil ikke ha snuppete dunjakker, de vil ha jakker i voksenstørrelser.Borgersen har selv barn i dunjakkealder, og har sett hvordan det foregår når foreldre og barn kommer for å kjøpe jakke i sportsbutikken. Da forhandler ungdommen.De vil jo gjerne ha noe ordentlig. Men så er det sånn at foreldrene ikke vil betale de høyeste summene, sier Borgersen.Dunjakkene Anton Sport selger koster mellom 1000 og 5000 kroner, noen koster enda mer. Merker som Bergans, Norrøna, Kjus og Mountain Works er merker de selger mye av i butikkene, som hovedsakelig ligger i Oslo vest og i Bærum.