Selv om vinteren ser ut til å være en smule forsinket i år, er det ingen tvil om at den vil melde sin ankomst en eller annen gang i løpet av de kommende ukene. Og som de fleste av oss vet kan særlig tidsperioden januar/februar være en hutrende og bitende kald opplevelse medtemperaturer ned mot 20 kuldegrader. Det er med andre ord bare å begynne å forberede seg på kulda, og da er det særlig viktig medriktig bekledning. For selv med mye lag-på-lag er det en del som skal til for at den trendy kåpen holder varmen når gradestokken blir knallblå. Ett av de absolutt beste plaggene for å holde kroppen varm når det er skikkelig kaldt ute, er en solid og god dunjakke. Dun, som oftest kommer fra ender og gjess, er den unike naturlige beskyttelsen som tillater fuglene å svømme i iskaldt vann. Dun og fjær består av små luftkanaler, og denne luften hindrer kulden og varmen i å nå kroppen. Dun og fjær transporterer også fuktigheten vekk fra kroppen, og det er nettopp denne egenskapen som gjør at du holder deg varm og god i de kjøligste temperaturer. Dunjakker har bestandig vært populært her til lands, og de siste 15 årene har det varme og gode plagget blitt, om mulig, enda hottere, også blant de som er mer opptatt av mote enn komfort.

Blant de mest populære dunjakkene, i hvert fall i Oslo-området, er antagelig kanadiske Canada Goose sine produkter. Klesfirmaet har produsert yttertøy som er spesielt egnet for kaldt klima (Nord- og Sørpolen) i over 50 år, og hvert år selger de ut nesten alle jakkene sine i Norge. Jeffrey Leopold, daglig leder i Canada Goose Norge, har følgende å si om jakkene:

Våre dunjakker inneholder 100 prosent dun. Jakkene har mye isolasjon, de er lette, og de er laget hovedsakelig for ekstreme værforhold man finner på Sør- og Nordpolen. I Norge, hvor det ofte kan være utrolig kaldt på vinteren, er du garantert å holde deg varm med en skikkelig god dunjakke, og det er nok først og fremst derfor at de har blitt så populære, sier han til KK.no.

Expedition Parka, som skal tåle temperaturer på 50 minusgrader, har så langt vært den mestselgende (og det var også den første modellen) til Canada Goose, og i begynnelsen ble den kun produsert i herrestørrelser. – Men jakkene ble så populære at det endte opp med at vi måtte produsere de i størrelse XXXS, for at de skulle passe til kvinner. Etter hvert så vi også at noen kvinner gjerne ville ha modeller med et litt mer feminint snitt, og da bestemte vi oss for å lage modeller som Kensington (tåler 20 minus) og Victoria (tåler 20 minus), som er smalere, mer tettsittende og dekker godt over rumpa, forklarer Leopold. Leopold har også stor tro på nettopp disse modellene for årets vintersesong. – Det er vanskelig å si hvilken modell som blir bestselger for kvinner i år, men jeg har stor tro på Kensington, Victoria og Trillium (skal tåle 30 minus). I tillegg er den klassiske Expedition parka alltid veldig populær, sier han:
– Det handler også litt om aldersgrupper. Mens den yngre garde kanskje foretrekker modeller som Expedition og Victoria, ser vi at Kensington er populær blant de mer voksne.