Svært ofte er det bestemte merkevarer som leder nordmenn til falske nettbutikker. Svindlerne kjøper seg annonser i Google og sikrer seg mange treff, og når du søker etter for eksempel «Canada Goose» kan falske butikker poppe opp med svært lave priser.Så dyrt kan det bli om du kjøper falske merkevarerOgså merkevareeierne er smertelig klar over dette, derfor har mange av dem lister over autoriserte nettbutikker som selger varene deres. Her kan du sjekke om nettbutikken du har kommet over faktisk er ekte eller ikke; spesielt aktuelt om nettbutikken kun selger ett merke.Nettbutikken i eksempelet vårt, drnorge.com, befinner seg ikke på Beats sin liste, men så er også listen svært kort. Du kan med andre ord ikke forvente å finne alle ekte butikker på slike lister, men du finner ofte gode generelle råd, som Beat sitt: «Er prisen for god til å være sann, er den trolig det». Et utsagn som kunne vært et eget punkt på denne listen.Noen tilbyr også å la deg sjekke serienummeret på produktet du har fått, for å avsløre eventuelle falske varer.

Om du har hørt med Google, konferert med selskapet bak varen, sjekket kontaktinformasjonen og sett på språket, har du trolig mer enn nok. Men vil du gå enda dypere, kanskje mest for moro skyld, stanser det ikke her.For det første: Nettsider med .no-domene må være tilknyttet et selskap registrert i Norge. Og med fare for å være navlebeskuende, tør vi påstå at norske selskaper er forbundet med forsvinnende liten fare for ren svindel. Slutter nettadressen på .no kan du altså senke skuldrene noe, uten å hoppe over de andre punktene i denne saken av den grunn.Vil du se hvem som eier en nettside, uansett hva slags domene den har, kan du gjøre det via et såkalt whois-søk. Som i «who is», altså «hvem er». Dette kan du for eksempel gjøre på whois.net. Noen ganger finner du ikke stort her, da man kan beskytte seg mot slike søk, og dette er da et dårlig tegn.Taster vi inn eksempelet vårt, drnorge.com, får vi raskt opp informasjon om hvem som eier nettadressen og kontaktinformasjon til eieren. Dette er en herr eller fru Cheng Wenrui, bosatt i Beijing i Kina. Ikke spesielt tillitsvekkende når nettsiden utgir seg for å være norsk.

Det er ofte kostbare produkter som blir ofre for falske nettbutikker. Så som sagt: Finner du dyre varer til lave priser, er det trolig for godt til å være sant. Det er grenser for hvor billig butikker kan selge disse varene og fortsatt tjene på det.Er du ennå i tvil etter å ha gått gjennom alle punktene i denne artikkelen, ville vi holdt oss langt unna. Det eneste du risikerer ved å ikke handle i den billigste nettbutikken er å gå glipp av et godt tilbud. Det du risikerer ved å faktisk handle der, er å bli lurt.Når du har tatt avgjørelsen om å stole på en ukjent nettbutikk, bør du uansett være forberedt på at ting ikke går som planlagt. Den beste måten å gjøre dette på, er å betale med kredittkort, da finansavtaleloven sikrer deg mot å tape pengene dine. Også enkelte tjenester som Paypal gir deg svindelbeskyttelse. Generelt bør du aldri gi noen penger før du har mottatt varene, og det aller minst sikre er å overføre pengene direkte. Ber nettbutikken om dette, bør du trekke deg.