I et åpent brev på Kongehusets hjemmeside skriver kronprinsessen at sønnen Marius Borg Høiby «ble et symbol på det uvanlige valget vi gjorde da vi giftet oss, samtidig skal han ikke bære offentlige plikter som sine søsken. Han skal ikke ha en offentlig rolle og er ikke en offentlig person.»Anledningen til at hun påpeker dette er at Marius fredag 13. januar fyller 20 år, og at han skal flytte til USA. Her ber kronprinssen om at norsk presse lar være å følge Marius tett her, skriver Aftenposten.no.At han fyller 20 gjør ikke at han er fritt vilt, skriver Mette-Marit.Glad mitt eget ungdomsopprør ikke ble fulgt med argusøyne Som en bakgrunn for sin anmodning skriver kronprinsessen om de første årene som mor til Marius, da hun var kjæreste med kronprins Haakon:

«Da Marius var liten hadde vi stort sett journalister som fast sto utenfor huset der vi bodde. NRK Dagsrevyen fulgte oss når vi lekte i Frognerparken om ettermiddagen. Marius var 3 år. Ikke engang Se og Hør ville finne på å gjøre det mot et barn i dag. Heldigvis. Men det at Marius har blitt 20 gjør ikke at han er fritt vilt igjen.De siste par årene har vært preget av en utvikling jeg som mor selvfølgelig gjerne skulle vært foruten. Marius har blitt utsatt for et press fra deler av norsk presse, jeg mener ikke er dem verdig.Noen få medier har valgt å skrive om ungdommelig ubetenksomhet. Det ville vært unaturlig hvis det ikke fantes eksempler på det. Jeg er i hvert fall glad for at alt mitt ungdomsopprør ikke ble fulgt med argusøyne. Det hadde sett mye verre ut.»

Helt siden jeg for 20 år siden så Marius åpne øynene for første gang, har jeg først og fremst vært mor. Jeg var 23 år og fikk et stort ansvar. Det har vært den største gaven i livet mitt.Marius har alltid hatt en rolle som har vært vanskelig å definere i det offentlige rom. Han er og blir en usedvanlig viktig del av vår familie.Marius ble et symbol på det uvanlige valget vi gjorde da vi giftet oss, samtidig skal han ikke bære offentlige plikter som sine søsken.Han skal ikke ha en offentlig rolle og er ikke en offentlig person.Rollen har også vist seg vanskelig å tolke for mennesker rundt oss i det private. Helt fra han var bitte liten. Alt fra foreldre som har kommet med bekymringer og velmente råd, til lærere som alltid har hatt andre forventninger til Marius sin oppførsel enn til andres.Og jeg er ikke noe bedre selv. Som mor tar jeg meg ofte i å ha forventninger til Marius sin oppførsel som er urealistiske, og annerledes enn hva jeg ville hatt til hans søsken.